Hvad er en tandkrone?

02 March 2021
Astrid Pedersen

editorial

En tandkrone er den synlige del af en tand. Alle tænder, såvel kindtænder som hjørnetænder og fortænder, er fra naturens hånd forsynet med en tandkrone som består af hård emalje yderst, mindre hård materiale kaldet dentin inde under emaljen, og inderst inde blødt karvæv og nerver, tilsammen kaldet pulpa.

Tandkronen er hård og solid idet den hele livet igennem skal bruges i forbindelse med bid og tygning af mad. Men desværre er emaljen følsom over for syre angreb – og disse kan opstå når bakterier på tandens overflade omdanner sukker til syre.

Hvornår har jeg brug for en kunstig tandkrone?

Hvis en tand igennem længere tid har været udsat for et sådant syre angreb kan emalje såvel som dentin blive gennemtæret. Så har du et hul i tanden helt ind til den oven for beskrevne tandkerne som består af blødt væv og nerver. Og her kan bakterier hygge sig med at skabe betændelses tilstande som er utroligt smertefulde.

Oplever du således tandpine bør du straks besøge din tandlæge. Han eller hun kan sørge for at hullet renses ud og lappes med en fyldning. Men i visse tilfælde vil den naturlige tandkrone ikke kunne reddes. Og så er det at du får behov for en kunstig én af slagsen.

Hvem kan hjælpe med tilpasning og montering af kunstig tandkrone i Århus?

Hos Tandlægerne på Stjernepladsen kan du altid få hjælp til såvel fjernelse af den defekte naturlige tandkrone som til montering af en kunstig tandkrone. Tandlægerne på Stjernepladsen anvender udelukkende de dygtigste og mest kompetente tandtekniske samarbejdspartnere i forbindelse med fremstilling af tandkroner. Med en tandkrone fra Tandlægerne på Stjernepladsen kan du være sikker på at ingen kan se at du har fået en kunstig tandkrone.

Du kan læse mere, og bestille tid til en konsultation angående en tandkrone procedure, på Tandlægerne på Stjernepladsens hjemmeside stjerneklinik.dk.

More articles