Hvad er forskellen på en bisættelse og en begravelse?

07 November 2019
Camilla Skøtt
Hvad er forskellen på en bisættelse og en begravelse?

Bisættelse eller begravelse. Umiddelbart lyder det som to sider af samme sag, men der er en verden til forskel. Læs med, og få styr på begreberne.

En bisættelse eller en begravelse – hvad er egentlig forskellen, og hvad skal du vælge enten til dig selv eller til afdøde? Grundlæggende handler det om, hvor vidt afdøde skal begraves i jorden eller nedsættes i en urne efter brænding, og netop det valg har betydning for, hvordan ceremonien løber af stablen.

Læs med, og bliv klogere.

 

Sådan foregår en begravelse

Som udgangspunkt begynder en begravelse med et præludium og en indgangssalme. Herefter beder præsten en bøn, læser en tekst fra biblen og menigheden synger en salme. Efterfølgende holder præsten en tale for afdøde, der bygger på personlige samtaler med de pårørende, så den passer til afdødes person.

Efter talen synges endnu en salme, og herefter bæres kisten ud til gravstedet, hvor begravelsesdeltagerne ser kisten blive sænket i jorden, mens præsten beder en bøn og efterfølgende kaster jord på kisten.

Der kan være forskellige variationer af ovenstående alt efter dine ønsker, men som udgangspunkt er det sådan, begravelsen foregår.

 

 

Sådan foregår en bisættelse

Ved en bisættelse forløber hele starten af ceremonien som ved en begravelse, men når talen for afdøde er afsluttet, sker der noget andet. Her kaster præsten jord på kisten inde i kapellet eller kirken, der synges en salme og kisten bliver derefter båret ud til rustvognen.

Mens kisten står bag i rustvognen, tager deltagerne afsked med afdøde, klokken ringer bedeslag og rustvognen kører væk med kisten. Senere leveres kisten på et krematorium, og her afleverer bedemanden også urnen, så asken kan komme i. 

Senere – ofte efter nogle dage eller en uges tid – samles de nærmeste pårørende ved gravstedet, hvor urnen sænkes ned i jorden. Alternativt spredes asken på et andet sted, fx over åbent hav.

More articles